Πώς να επιλέξω ένα αξιόπιστο Κέντρο Ξένων Γλωσσών;

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας χρονιάς έχει ξεκινήσει και ήδη αρκετοί γονείς βρίσκονται σε διαδικασίες αναζήτησης του Κέντρου Ξένων Γλωσσών που θα γράψουν το παιδί τους.

Τα ερωτήματα που αφορούν στην επιλογή του καταλληλότερου έχουν να κάνουν με την ποιότητα της εκπαίδευσης, τον τρόπο που αυτή διενεργείται, τον χρόνο που διαρκεί ανά επίπεδο, το κόστος, αλλά κυρίως την πιστοποίηση που παρέχει.
Η επιλογή του κατάλληλου Κέντρου Ξένων Γλωσσών είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και επειδή γνωρίζουμε ότι η πληροφόρηση που λαμβάνετε είναι τεράστια και συχνά επικίνδυνα παραπλανητική, θέλοντας να σας βοηθήσουμε σας προτείνουμε τι πρέπει να προσέχετε κάθε φορά που «τσεκάρετε» ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών για το παιδί σας.

  • Ξεκινάμε… νωρίς, ξεκινάμε… σωστά! Η νηπιακή ηλικία είναι μια καλή περίοδος για να έρθει το παιδί σε μια πρώτη επαφή με τη γλώσσα και να τη μαθαίνει σαν παιχνίδι, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους με ξένες λέξεις. Έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσει τη ξένη γλώσσα. Επιλέξτε λοιπόν ένα Κέντρο που προσφέρει ειδικό τμήμα Nursery (Νηπίων) και Pre-Junior τάξη (Α’ δημοτικού) όπου τα παιδιά τραγουδούν, παίζουν, χορεύουν συνδυάζοντας μάθηση και διασκέδαση. Δηλαδή ακούν - μιμούνται - κατανοούν - επικοινωνούν.
  • Αναζητήστε συστάσεις από γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών που σας ενδιαφέρει. Μην βασίζεστε σε φήμες ή στα διαφημιστικά φυλλάδια γιατί μπορεί να είναι παραπλανητικά.
  • Επισκεφθείτε το χώρο του Κέντρου Ξένων Γλωσσών. Περιηγηθείτε στις αίθουσες που πραγματοποιούνται τα μαθήματα, για να διαπιστώσετε πόσο φωτεινές και ευχάριστες είναι. Το περιβάλλον επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση του μαθητή.
  • Ελέγξτε για την ύπαρξη ολιγομελών τμημάτων με ομοιογενή σύνθεση μαθητών. Όχι χαμένα χρόνια. Το παιδί σας ξεκινώντας στη Β’ δημοτικού στο τέλος της Α’ Λυκείου θα είναι κάτοχος Proficiency (C2)
  • Βεβαιωθείτε ότι το Κέντρο χρησιμοποιεί συστηματικά σύγχρονα μέσα διδασκαλίας και εποπτικά υλικά (διαδραστικούς πίνακες, υπολογιστές κτλ) που ευνοούν τη διαδικασία της μάθησης της ξένης γλώσσας διεγείροντας το ενδιαφέρον του μαθητή. Το παιδί σας πρέπει να βρίσκεται σ’ ένα περιβάλλον όπου θα δέχεται συνεχώς ερεθίσματα, κάτι που δύσκολα συμβαίνει στην κατ’ οίκον διδασκαλία.
  • Προτιμήστε την ομαδική διδασκαλία. Γλώσσα σημαίνει επικοινωνία και έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται γνώσεις και να κοινωνικοποιούνται.
  • Εστιάστε στην ποιότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα λάβει τις σωστές γνώσεις αγγλικών μαζί με τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις. Ρωτήστε αν το παιδί σας θα αποκτήσει πτυχία CAMBRIDGE (Lower & Proficiency) ή κάποιο «άλλο...» Lower?
  • Προτιμήστε εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία και πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας. Και φυσικά μην ξεχνάτε: Πολλοί «καθηγητές» κατά την πρακτική των ιδιαιτέρων, αλλά και σε μικρά Κέντρα Ξένων Γλωσσών, δεν έχουν τα προσόντα που απαιτούνται για εγγύηση επιτυχίας. Επίσης είναι σημαντικό να διδάσκονται βιβλία σύγχρονης μεθοδολογίας.
  • Το ζήτημα των διδάκτρων. Μην εστιάσετε μόνο στο πόσο αλλά δώστε έμφαση πόσους μήνες και πόσες ώρες διδασκαλίας περιλαμβάνει, τυχόν επιπλέον παροχές (υπολογιστές, υποστηρικτική διδασκαλία) και σε πόσες δόσεις μπορεί να μοιραστεί το ποσό. Το τρίπτυχο ετήσια δίδακτρα - ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα - ποιότητα σπουδών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το «πολύ φθηνό» κοστίζει περισσότερο και σε χρόνο και σε χρήμα!